Thursday, November 10, 2011

Perak: Water Rafting

Sape pernah ikut program water rafting?? Just want to share sikit pengalaman. Baru kutip beberapa bulan lepas. tu pun dapat sebab ikut kompeni punye program..

Pendek citer, kompeni ade buat program dekat Gopeng, Perak. Program retreat 3 hari dua malam. Gerak dari PD pukul 8 pagi ++ naik keter member.. Staff lain kena naik bas. hehe.. Sampai dalam pukul 12  ++ kat Clear Water Sanctuary (tempat orang main golf).. Stat program kul 2 ++ pung pang pung pang dah malam terus tido.. Esoknye nak pi main rakit dengan abseiling..

Clear Water Sanctuary
Keesokan harinya, awal2 pagi dah bangun, sarapan dan gerak ke Gopeng. Pegi naik keter membela, staff lain naik bas. Bos2 pulak pegi main golf. Xceli kompeni dah engaged My Gopeng Resort untuk conduct program arini. Jalan nak ke tempat tu paham2la..tempat kat ceruk, redah kampung, naik bukit, turun bukit bagai. Yang naik bas kena turun plak ganti naik lori (gambar tak sempat snap).. dalam pukul 9++ dah sampai (tak ingat)..

My Gopeng Resort
Lepas sampai, terus di berikan taklimat ringkas (safety dll). And then back to main event. Penerangan ringkas ape nak buat, arahan, procedure dll. Xceli laluan water rafting kat Gopeng ni kesusahannya pada level 2 (agak mencabarla bagi beginner) dan sepanjang 10 KM.. ade 16 jeram termasuk satu double deker (50-50 terbalik atau tak). Antara arahan2 yang masih diingati macam boom boom, all in, paddle/right/left forward/back dll.
Sebelum start water rafting, diwajibkan buat body rafting dulu. instructor nak tengok sape yang perlukan perhatian lebih..katenyelah..Then, bermula journey 10KM.. penat tak hingat. berhenti sekali aje..tapi memang puas ati..berbaloi-baloi..habis aje kat penghujung jeram, balik semula ke my gopeng resort naik lori secara berjemaah..then makan dan berehat+solat..petang nak buat abseiling pulak.....bersambung..
Preparation dan jeram yang akan kami lalui...

Body rafting and the journey begin.....



No comments:

Post a Comment