Monday, December 31, 2012

Selamat Datang 2013

 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Pejam celik pejam celik, tahun 2012 hampir berlalu. Melihat pencapaian diri tahun 2012, masih banyak lagi yang perlu diperbaiki. Semoga tahun 2013 menjadikan kami bertambah alim lagi faqih. amin...

Ada sinar di hujung sana

Till then, maasalamah...

Saturday, October 20, 2012

Musim Hujan Datang Lagi

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Musim hujan datang lagi. Hampir setiap petang hujan di PD. Kadang-kadang hujan sampai hampir satu hari. Kadang-kadang petang atau pagi sahaja hujan. Kalang-kadang siang atau malam sahaja. Kadang-kadang sampai jalan kat PD ni banjir. Adakala sampai dahan pokok-pokok patah dan pokoknya tumbang. Selalunya kawasan PD ni payah benar nak ditimpa hujan. Kuasa Allah...
Banjir-banjir
Banjir lagi...

Till then, maasalamah...

Selangor: Bukit Broga - Broga Fun Hiking

 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Dah lame rasenye tak panjat gunung. Last sekali panjat gunung tahun 2009, panjat Mount Kosciuszko (click sini), gunung tertinggi di Australia yang terletak di Jindabyne, NSW. Tapi macam tak kira panjatla sebab 3/4 perjalanan menggunakan chairlift.
Kenangan lalu, Snowy Mountain, Jindabyne
Then, minggu lepas 7 October 2012, kami (husband aje yer) menuju ke Bukit Broga dengan niat untuk menawan keempat-empat puncaknya. Perjalanan dimulakan seawal jam 4:30 pagi dari PD dengan harapan dapat melihat sunrise di Broga. Berhenti sebentar di Nilai untuk mengambil seorang rakan. Trip kali ni berkekuatan seramai 3 orang sahaja. Pukul 5:40 pagi, kami telah melepasi tol PLUS nilai menuju ke tol Kajang. Ooo, sebelum tu Bukit Broga ni terletak di Semenyih, berhampiran sempadan antara Selangor dan Negeri Sembilan. Sila rujuk google kat bawah.


Kami sampai di kaki Bukit Broga lebih kurang pukul 6:00 pagi. Cara nak ke sana mudah aje.
  1. Melalui hiway PLUS dari Seremban, ambil exit keluar di tol Kajang.
  2. Selepas tol Kajang, terus aje dan cari signboard Semenyih. Kalau tak silap, kena susur keluar sebelah kiri. Lepas tu belok ke kanan dan terus aje.
  3. Cari signboard Broga. Simpang ke Broga terletak disebelah kiri. Lepas tu kita akan lalu Universiti Nottingham Semenyih. Terus sahaja dan akan jumpa kereta/bas/MPV berderet-deret kat jalan masuk.
  4. Entrance Broga Hill terletak disebelah kiri, berhadapan dengan Kessington Resources Sdn Bhd. Papan tanda juga ada. Bayaran masuk RM2/vehicle, parking bawah pokok sawit. Kalau parking kat tepi jalan besar mungkin percuma.
Signboard yang dinyatakan di atas...
Sebaik sahaja kami sampai di kaki Bukit Broga, kami menunaikan Solat Subuh dulu (jangan lupe solat ye, solat tu wajib). Bentang sejadah dan ambil wuduk guna air dalam botol aje. Kalau tak nak sembahyang kat sini, boleh juga sembahyang di Petronas sebelum simpang ke Broga atau di surau/masjid Nottingham University. Kami memulakan pendakian selepas solat Subuh lebih kurang jam 6:15 pagi. Melalui laluan ladang kelapa sawit, kemudian ladang getah (sikit aje) then baru sampai di kaki Bukit Broga.

Lampu picit atau head lamp yang terang diperlukan untuk mendaki Broga pada waktu malam. Kalau takde, jangan takut sebab kat sini ade gerai-gerai kecil yang menjual makanan, lampu picit dan juga baju Broga...Ye baju bercop Broga.. Dalam 5 minit berjalan, kami tiba di kaki bukit Broga. Pendakian di mulakan dengan cepat, sebab masih landai lagi. Makin lama mendaki, track semakin curam. Gelap-gelap ni tak nampak sangat ape ade kat kiri dan kanan. Bila turun baru tau, gaung yang agak dalam di kiri dan kanan track. Bila laluan makin curam, lebih kurang 4-5 kali kami berhenti melepaskan lelah. Ada laluan yang curam hampir 60 degree.
Hampir ke 1st peak
Kami tiba di puncak pertama Broga lebih kurang pukul 7 pagi. Masa pendakian lebih kurang 45 minit. Jumpa 2 orang cina dari Bangi (kalau tak silap) yang sedang bersarapan, borak-borak dengan mereka. Very nice, and take a photo. Berhenti sekejap dalam lebih kurang 15 minit sebelum bergerak ke puncak seterusnya.
Nice to meet with them

2 gambar atas - sekitar 1st peak. 2 gambar bawah - Laluan ke 2nd peak
Selepas puncak yang pertama, laluan ke puncak berikutnya semakin mudah. Ke puncak yang kedua mengambil masa sekitar 10 ke 15 minit dan ke puncak ketiga dalam 10 minit. Kami tidak ke puncak keempat (boleh repeat lagi nanti) sebab malas (ayat cover baik punya). Sampai di puncak ketiga, kami di sapa oleh satu group cina. Very friendly. After short chit chat, mereka pun balik. Kami ambil port mereka, keluarkan sarapan yang di bawa dan terus makan. Ada 2 oang anak kecil bersama keluarga mereka dari Putrajaya duduk bersama-sama kami. Makan sambil berbual dengan anak-anak kecil itu.
2nd Peak
From 3rd peak
Kabus
Disebalik kabus
1st peak
2nd peak

Subhanallah
Turun-turun
Lebih kurang pukul 9:20 am, kami bergerak turun. Perjalanan turun mengambil masa lebih kurang 50 minit. Sampai di parking lebih kurang pukul 10:10 am, kami terus bergerak ke kedai makan. Perut lapar minta diisi walhal baru lepas makan masa kat puncak tadi.

Tip-tip mendaki Broga
  1. Pastikan anda tau macam mana nak ke sini lebih-lebih lagi yang nak tengok sunrise (kalau lambat tengok muka orang ajela). Kalau gunakan PLUS dari arah selatan, perlahankan kenderaan (below 90 km/h)anda lebih kurang 3 km sebelum tol Kajang. Ada AES kat situ. Kami kena flash masa kat sini. Ingatkan petir, rupanya AES.
  2. Persediaan fizikal penting. Walaupun hanya 400m sahaja, kami lihat ramai yang semput masa nak naik.Better get prepared before pitam kat sini.
  3. Bawak air lebih kurang 500ml kalau tak nak kehausan. Better bawak energy bar or sedikit makanan. Takut kebulur pula nanti.
  4. Jangan lupa bawa lampu picit kalau tak nak meraba-raba dalam kegelapan. Atau boleh tumpang lampu orang lain.
  5. Semasa mendaki, cari port yang sesuai sebelum berhenti. Jangan berhenti ikut sedap hati aje sebab laluannya kecil dan oang ramai. Boleh jammed kalau berhenti ikut suka.
  6. Pakai kasut yag sesuai untuk mendaki. Jangan tergolek nanti baru nak cari kasut. Laluan kat sini berpasir dan mudah tergelincir.
  7. Bila dah sampai puncak, jangan duduk lama-lama kat situ macam kita yang punya (puncaknya kecil sahaja). Orang lain pun nak ke puncak.So bertimbang rasa.
  8. Pemburu sunrise mungkin akan kecewa sebab matahari mungkin akan terlindung disebabkan kabus tebal (pengalaman kami).
  9. Semasa turun, jangan tergopoh gapah, jangan berlari macam kena kejar hantu sebab perbuatan ini boleh mengundang kecederaan kepada diri sendiri dan orang lain. Tolong bertimbang rasa (pengaaman kami).
  10. Semasa turun, senyum pada orang yang naik. Kalau boleh tegurla mereka macam kami buat.
  11. Lastly, take nothing but photographs and leave nothing but footprints. Bersama-sama menjaga bumi kita.


Till then, maasalamah...

Saturday, October 13, 2012

Trip to Northen Region: Cameron Highland - Day 3 (last day)


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hari kedua dan terakhir di Cameron Highland, kami bangun awal pagi ini.Tapi check out hotel lambat macam biasa. Pukul 9 lebih, kami bergerak menuju ke Food Court Brinchang berdekatan dengan balai bomba. Sarapan kat gerai no. 7, makanan sedap dan harga berpatutan. Pagi-pagi kat sini tak banyak kedai yang buka. Mungkin lain ceritenye di Tanah Rata.
Sabar ya..
Selesai makan, kami bergegas mencari ladang strawberi. Rasanya macam tak sah kalau pergi Cameron Highland tapi tak singgah ladang teh dan strawberi. Oleh kerana hari ini hari Isnin, tak ramai penguncung yang kelihatan. Setelah pusing-pusing kat Brinchang, kami akhirnya singgah di Strawberry Point. Tempat ni nampak macam baru lagi. Terletak berhampiran dengan Cactus Point. Tempat ni terbahagi tiga bahagian (tengok signboard kata macam tu la) iaitu Tea House, Strawberry Point dan Mushroom Farm. Mula-mula kami melawat ladang strawberi la. Kecik aje ladangnye. Nak rase petik strawberi kena petik dan bayar untuk setengah kilogram strawberi. Harga RM20 untuk esetengah kilo tu. Memandangkan kami tak pernah rase petik strawberi, pejam mata bayo ajelah. Berbaloi jugakla buang duit kat sini. Pekerja kat sini ajo cara yang betul nak petik strawberi. Ingatkan macam petik rambutan, tapi tak. Pekerja kat sini kata kalau salah petik, pokok boleh mati. Sebab tu harga nak petik mahal sikit dari beli kat luar.
Merasa jugak petik strawberi..haha..jakun kejap
Pekerja kat sini cakap banyak strawberi dah kena petik hari semalamnya iaitu Ahad. Walaubagaimanapun, bekas yang diberikan tetap penuh. Hampir setengah jam masa diluangkan di dalam ni. Ooo, strawberi kat Cameron Highland memang manis-manis. Tak same kalau beli kat pasaraya. Pekerja kat sini cakap, jangan basuh strawberi kalau tak nak dimakan dalam masa terdekat. Kalau basuh jugak, buah tu akan lebam dan masam. Dah puas petik strawberi, kami berpindah ke Mushroom Farm. Tengok berbagai-bagai jenis cendawan yang kami tak pernah nampak pun sebelum ni. Beli la sikit cendawan kat sini (sampai umah, masak sedap pulak). Kat dalam ni banyak kedai yang menjual berbagai-bagai jenis jeruk, teh dan juga madu. Beli la teh sikit (sedap teh ni buat teh tarik), jeruk strawberi sikit dan barang ntah ape-ape. Selesai shopping, kami bergerak menuju ke atas lagi.
Antara cendawan yang ada..jakun lagi..
Dalam perjalanan, kami ternampak Cactus Point (click sini) dan singgah sebentar kat sini. Tengok ape yang ada. Kat sini ade banyak jenis pokok kaktus dan bunga-bungaan. Pokok kaktus ade dari sekecil-kecil sampaila sebesar-besarnye (kalau beli kena bawak naik lori). Ada jugak pokok strawberi tapi sikit aje. Malu-malu nak berbuah. Kami beli 6 pokok kaktus mini kat sini (dah mati pun saat entry ni ditulis). Murah-murah kaktus kat sini kalau compare kat tempat kami.
Bunga, strawberi dan kaktus dalam satu tempat...
Hampir ke pukul 12, kami bergerak ke pasar Brinchang. Saje nak tengok ape yang dijual. Hari semalam (ahad), tempatni sesak giler. Harini lengang aje, orang pun tak ramai. Kat sini bermacam bunga yang dijual. Murah-murah je. 5+3 kuntum RM10 kalau tak silap. So borongla bunga banyak-banyak nak letak dalam pasu. Mungkin murah sebab hari ni hari isnin, orang tak ramai dan yang penting, bunga bukannya boleh simpan lame-lame. Nanti layu jugak kan. Baik let go aje dari layu kat kedai. Ooo..kat sini kami ada beli madu asli. Mula-mula takut jugak kena kelentong kan. Tapi tawakal ajela, beli 2 botol RM45. Alhamdulillah tak kena tipu, memang madu asli, terbaik dari hutan. Ye ke??
Pasar Brinchang yang lengang
Borong-borong...beli madu aje..
Selesai urusan di Brinchang, kami bergerak menuju ke Mardi Agro Park (click sini). Dengar cakap-cakap orang, tempat ni antara tempat femes la. Tapi malangnya tutup plak. Takde rezeki, nak buat camne. Oleh kerana tutup, kami terus bergerak pulang. Singgah sebentar di Bharat Plantation untuk menghilangkan dahaga. Selepas tu baru gerak balik melalui jalan Tapah...nak muntah rasenye lalu jalan Tapah. Driver aje steady, penumpang semua tutup mata tahan muntah.. Lalu jalan tapah kena berhati-hati, jalannya kecik, bengkang-bengkok dan ramai pemandu yang...hadoi. Dekat selekoh pun nak potong. Nasib baik tak berlanggar dengan lori..Ooo.jalan ni macam feveret untuk driver lori dengan bas. Best kot layan corner. haha..Pada pandangan kami, better lalu Simpang Pulai. Beza jarak tak jauh sangat plus jalan lebar dan selesa. Tapi kalau lalu jalan Tapah, boleh singgah kat Lata Iskandar. Kami tak singgah sebab kejar masa sebab adik ipar nak kena teruskan perjalanan ke JB pulak. Sampai PD dalam pukul 8 malam (lambat sikit sebab singgah rumah kawan kat Kuala Selangor). Overall, percutian ini menggembirakan. Next vacation maybe nak ke .... tengah pikir...


Till then, maasalamah...

Thursday, October 4, 2012

Belajar Buat kek dan cheese tart

 Bismillahirahmanirrahim...

Pada 23 / 9 /2012, saya telah mengiukti satu kelas pastri yang berdekatan dengan rumah saya. Saya telah belajar cara-cara membuat cheese tart yang sedap, gebu,dan marvelous..Selain itu, saya juga belajar membuat blueberry cake. Dari membuat kek sampai lah menghias kek. Sangatlah puas hati belajar. Saya belajar secara DIY. Saya bawa Umar sekali. Abang Wqafiy saya tinggalkan dengan suami dekat rumah. Kebetulan hari cuti. Sebelum pergi tu, semua kerja rumah dah siap, masak untuk sarapan, tengah hari dan makan petang sekali. Punya la letih hari tu. Tapi cukup-cukup berbaloi. Siapa2 yang nak belajar bat kek, pastri boleh la tengok2 kat blog kak alin ni ye..

 So, saya belajarlah buat cheese tart dengan kek sambil melayan anak kecil yang kadang menangis nak susu lah, nak tido la. Selamatlah kelas tu, saya sorang je yang belajar. Kalau tak, rugi la kan..So, ini lah hasil yang saya buat selama 3 jam saya pergi belajar.
Blueberry cheese tart..nyam2

Tart buah

tart coklat


blueberry cake..

ni deko sendiri tapi dengan bantuan la


Saturday, September 22, 2012

Trip to Northen Region: Cameron Highland - Day 2

Sambungan JJCM Kedah, Penang & CH - Day 1

 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hari ini kami bangun awal. Selesai sahaja menunaikan solat Subuh, kami cepat-cepat mengemaskan barang-barang, mandikan anak-anak dan punggah barang ke dalam kereta. Hampir ke pukul lapan, barulah kami bertolak menuju ke Tasek Gelugor. Nak pulangkan kunci tuan rumah. Sampai di sana, kami dijamu dengan sarapan pagi. Ada roti canai, nasi goreng, kuih muih dan beberapa jenis makanan lagi. Selesai makan dan memulangkan kunci rumah, kami bergegas ke highway Sungai Dua. Target nak sampai Cameron Highland sebelum tengah hari. Tapi kami tersangkut kat sini pulak. Cantik sungguh (bagi kami la)...

Yang berawan tu Georgetown
Lame jugak kami bergambar kat sini. Hampir ke pukul 11, baru kami bergerak ke highway. Kami naik dari tol Sungai Dua dan keluar di Simpang Pulai. Perjalanan mengambil masa selama 3 jam, 2 jam atas highway dan sejam dari Simpang Pulai ke Cameron Highland. Hentian pertama kami di Cameron Highland adalah Tringkap. Di sini kami pusing-pusing tengok kedai yang ada, beli beberapa barang (FM, key chain etc.) dan melawat taman bunga Rose Valley sebelum check in hotel. Tiket berharga RM2/pax kalau tak silapla. Lebih sejam masa yang diluangkan di sini. Rose Valley nampak kecil sahaja dari luar tapi sebenarnya luas. Kami tak sempat nak menjelajah ke keseluruhan tempat kat sini sebab masa tak berapa mengizinkan. Apa ada kat sini? Bunga la kan, nama pun Rose Valley. Tapi bukan bunga ros aje yang ade, macam bunga ada daripada berbagai-bagai jenis ros sampaila kepada berbagai-bagai jenis bunga raya. Ada jugak beberapa haiwan yang dipamerkan (macam zoo kecil).
Tringkap
Barang-barang kat kedai di Tringkap


Buruk aje pintu masuk ke Rose Valley
Sekitar Rose Valley
Tempat ni luas sebenarnya. Boleh panjat bukit kalau nak tengok view keseluruhan. Tapi kami tak panjatla, penat dan bukit agak curam. Kat dalam ni wangi aje suasananya. Haruman dari bunga-bunga ros. Ooo. Masa kat sini, ade sorang makcik Cina yang ramah. Lama jugak dia berborak-borak dengan kami. Siap bagitau asal usul dia. Last sekali dia bagi dua bungkus tomato ceri (yang kecik-kecik tu) free aje. Terharu kami. TQ makcik...

Kami menginap di County Lodge Resort Cameron Highland yang terletak di Brinchang. Harga bilik standard untuk satu malam adalah RM98 (normal). Kalau peak lagi mahal. Hotel ni menyediakan free parking dan 5-10 minit berjalan kaki ke pasar malam Brinchang. Kalau nak bilik lagi murah boleh pergi ke Tanah Rata. Bilik yang disediakan OK. Takde masalah dan kami puas hati.
Country Lodge Resort
Selepas solat Asar qasar dan jamak dengan Zohor, kami bertolak menuju ke Bharat Plantation yang terletak di Tanah Rata. Ape ade kat sini? Tengok pokok teh la. Sambil makan makanan ringan yang di beli. Cuaca agak dingin di tambah dengan angin sepoi-sepoi bahasa. Subhanallah, cantik pemandangan yang Allah hidangkan. Kat Cameron Highland ni ada 2 ladang teh yang famous iaitu Boh dan Bharat. Ladang teh Boh terletak dekat Sungai Palas, berhampiran Brinchang. Nape tak pegi sane? Sebab mase tak cukup, jalan nak ke sana sempit dan hari Isnin tutup. Tapi kat Boh lagi best. Boleh lawat kilang, ade tour, galeri dan pemandangan lagi cantik. Kat Bharat semua buat sendiri la. Jangan harap dapat masuk kilang dia, tengok dinding aje dari jauh. Next time harap dapat pegi ladang Boh pulak.
Sekitar Bharat Plantation
Selepas puas bergambar, kami pulang ke hotel untuk solat Maghrib jama dengan Isyak. Malam tu kami keluar makan malam, jalan-jalan sekitar Brinchang. Tapi takde ape-ape pun. Tak banyak kedai yang beroperasi pada waktu malam. Balik semula ke hotel dan zZzZzzzzz..
 
Till then, maassalamah...

Bersambing di JJCM Kedah, Penang & CH - Day 3 (last day)

Tuesday, September 18, 2012

Resepi ikan siakap 3 Rasa

Alhamdulillah.menu makanan untuk hari ini cuma satu lauk je..Bukan lauk dalam peti habis, tapi penyakit 'M' meninggah dalam diri..hihi..Sebelumterlupa, hari ni saya nak tulis resepi yang saya masak, so, bile terlupa, boleh rujuk semula..

Lauk untuk hari ini ialah SIAKAP 3 RASA. selalunya siakap ni masak stim limau je. harini nak try masak lain pulak.Tapi ni ikut resepi sendiri dan ikut bahan yang ada je.

IKAN SIAKAP 3 RASA  (3-4ORANG)

Bahan-bahanya ialah :

- Ikan siakap (bersaiz sederhana)
- 3 ulas bawang putih
- 6 sudu besar Sos cili
- 3 sudu besar Sos Tiram
- 1 biji Tomato dipotong dadu
- 1biji Bawang besar di potong dadu
- 1biji Lobak merah di potong dadu
- Sedikit nenas di potong dadu (saya x letak sebab tak ada kat rumah)
- Sos ikan
- Garam
- Gula
- Lada sulah
- Kunyit
*kalau ada sayur campur, guna je sayur campur.xpayah potong2 carrot lagi dah.
Cara-caranya ialah :

1. Lumurkan ikan siakap yang telah di kelar dengan sedikit serbuka lada sulah, kunyit dan garam
2.Goreng sehingga ikan garing
3.Kurangkan minyak, tumis bawang puti dah halia sehingga kekuningan
4.Masukkan bawang besar dan tomato,
5.Agak-agak dah layu, masukkan sos cili dan sos tiram, tambahkan sedikit air
6. Masukkan lobak merah dan nenas.
7. Tunggu sehingga sedikit mendidih, dan masukkan ikan yang telah di goreng tadi.siap...

Gambarnya tak ambil lagi..nanti bauat lain kali, saya ambil dan upload k..







Monday, September 17, 2012

gambar anak anak kami


cara cara nak start motor

cantik tak saya ummi?
saya mahu tidur..jangan gaggu saya..
bila mata dah mengantuk, tidur berdiri pun jadilah.

ini baru seorang ounya kerja..belum bergabung dengan adik dia nanti
hai..saya wafiy
saya rasa macam nak nangis!!
saya memang suka ketawa..
kebersihan haruslah di jaga
apa yang awak fikirkan umar??