Monday, February 20, 2012

'Kau milik ku' (lesen kereta....)

Alhamdulillah, sejak dua menjak ni, incik hubby rajin mengupdate blog..Baguihla na..xde la sepi sangat blog ni. saya bukan ler malas nk update blog, bizi sket. Anak kami tengah lasak, yang dalam perut pun xkurang hebatnye. Siap je keje rumah, rase nak tido aje. Tu pun bukan nye boleh tido nyenyak, si kecik xmau tido, terpakse la tidur dalam berjaga-jaga..hihi..boleh ke begitu??

Setelah sebulan lebih bertungkus lumus belajar dan belajar akhirnya, den bejayo jugak menamatkan sesi pembelajaran dengan cemerlang. Belajar ape?? Belajar memandu kereto la..Seronok tak terhingga la mak buyung raso.

Sebelum ni memang xpernah bawak kereta, rase macam takut je nak belajar bawak kereta uncle yg ajar tuh. Takut la kalau2 terbang kereta uncle tu den kojo kan. Bile dah sampai masa untuk test JPJ, ntah kenapa masa hari tu macam xde perasaan je bawak kereta. Memula test kat bahagian bukit, fuh, lepas..pegi kat bahagian parking sisi, rase2 macam dah lepas, tetibe incik JPJ tu suruh free gear, tarik handbrake dan suruh keluar..hati dah bedebar dah. "Rasenye aku parking dah betul dah", hati ini berbicara. pastu JPJ tu tunjuk la kesalahan den, bumper kereta terkeluar sikit. Ceh, sikit je kot..bahagian dalam dah fail dah..keciwa rasa..

Bila tunggu turn untuk jalan raya, den cubolah menenangkan hati yang sedang lara. no giliran lamo laie, so pergi lah makan kat kantin. Bile balik semula kat tempat menunggu, JPJ panggil dan terus kena test untuk jalan raya. dah la tengah mengah, disuruh pulak bawak kereta. Ni gara-gara den sorang je yang pregnant kat situ, so, ibu mengandung di utamakan. Masa tu dah 33 minggu xsilap. Kira dah sarat jugaklah. dengan confident nye masuk kereta dan bawak kereta. Ntah kenapa terover confident, bawak kereta haritu, selamber je bawak kereta, terus masuk ke jalan raya dan masa tu ade lori panjang 2 ketui kat belakang. Selalunye takut2 je, lepastu, terus benti kan kereta kat simpang . dengan macho nye JPJ tu mengfailkan saya sebab melanggar kesalahan mandatori..Berhenti di persimpangan hidup dan melanggar line apo bondo tah. Apo la nasib arini, dah la bahagian dalam xlulus, luar pun sama.

Bila dah tukar tempat duduk dengan JPJ, air mata ku bukan lagi bergenang, dah macam hujan lebat dah turun. menangis teresak2 masa tu. Mana tak nye, masa dah banyak habis, tenaga lagi, hantar anak kat rumah orang lagi.

Dengan kekecewaan tu, ketidakstabilan hormon telah berlaku selama seminggu, macam putus cinta la rasenye.
2 minggu selepas tu, (13/2/2012), saya amek lagi sekali ujian JPJ. Ulangan la kirenye. semua cikgu2 kat situ pesan jangan agis kalau xlulus. huh..malu nye rase, semua orang kat situ tau den menangis masa ujian aritu. Bile buat ujian bahagian dalam, parking bukit lepas, parking sisi lepas, 3 penjuru pun lepas. Alhamdulillah

Time nak wat ujian jalan raya, JPJ tu ade la borak dengan sorang cikgu yang ajar kat situ. Bila nak start kereta JPJ tu tanye, "awak pregnant ke?, dah bape bulan?" saya jawab," haah, dah 8 bulan lebih dah encik".
"Awak nak lulus x?" JPJ tu tanye lagi, "mesti la nak encik" saya jawab sambil buat muke seposen. "kalau nak lulus, ikut je ape yang saya suruh". dari awal, sampai habis JPJ tu ajar bawak kereta, suruh bawak laju lagi. pastu, dia bagi lulus..hoorey, sangat baik hati JPJ tu. Muka dah la macam Amy search.pheewwiiit..
Muka JPJ tester sebijik macam Amy search

Masa tu, macam nak melompat keluar je . Selamat la berfikiran waras lagi..Ringan sikit kepala rase bile dah lulus. boleh la bawak kereta encik hubby ku, xpayah lagi mengahadap kereta uncle dan tempat belajar kereta tu...FuHH..LEGA...

In the end, saya dapat juga lesen kereta...yahoooo....Alhamdulillah ya Allah...

Saturday, February 18, 2012

Perak: Waterfall Abseiling

Sambungan dari sini

Lame giler nak abiskan entry abseiling ni. Sampai dah tak beraper ingat buat ape mase tu. Ok, program abseiling ni di buat selepas program water rafting kat myGopeng resort. Selepas habis aje water rafting program, semua peserta di jamu dengan nasi+ayam masak lemak cili api+ sayur kubis. Masing2 menambah dengan penuh berselera. Maklumla, penat mengayuh + kesejukan berendam.

Selepas berehat dalam sejam++, semua peserta dipanggil oleh AJK myGopeng dan di minta menaiki lori yang disediakan (gambar takde) dan di bawa ke lokasi air terjun. Jaraknya dari resort dalam lebih kurang 5 km melalui jan kampung yang tidak berturap. Air terjun ni takdela tinggi sangat, adalah setinggi bangunan 2 tingkat kot.

Waterfall Abseiling

Pihak AJK memberi penerangan ringkas mengenai keselamatan, cara nak buat abseiling dan juga cara memakai hardness. Selepas itu, peserta disuruh membuat abseiling secara berdua2 sebelah menyebelah. Sape yang dapat kat laluan air terjun memang terase betul2 mencabar. Kena bertahan dengan air terjun yg memang push giler2. Yang kat sebelah dalam pulak asyik jatuh tergelincir sbb banyak lumut. Licin. Lagi satu, nak buat abseiling ni kena panjat air terjun tu dari tepi. Takde proper laluan bertangga. Pandai2la nak naik dan agak licin especially kalau ujan.

Pemandangan dari atas
Sejuk + seronok
Abseiling ni tak lama, dari atas ke bawah dalam 2-3 minit (normal). Kalau takut2 atau ade masalah, lambat sikitla. Selepas 2 jam++, semua peserta di bawa pulang ke resort sebab dah takde sape yang nak buat abseiling lagi. Semua macam dah collapse aje. Lagipun langit dah gelap menandakan hari nak hujan. Sampai aje kat resort, kami semua pulang ke clear water berhujan. Kesian kepada mereka yang menaiki lori berjemaah. Basah kuyup. Ape2pun pengalaman kat sini memang menyeronokkan especially mase buat water rafting. Highly recommended kepada pencinta sukan lasak.

That all, maasalamah...

Sunday, February 12, 2012

Nasi Arab alMikraj Nilai

Nasi Arab alMikraj, Nilai
Minggu lepas kami bersama dengan adik orang rumah makan kat satu restoran nasi Arab selepas puas mandi manda kat Sungai Gabai. Namanya nasi arab al Mikraj. Terletak berhampiran dengan Giant/Tesco/TNB Nilai, restoran ini menyediakan berbagai jenis hidangan dari Timur Tengah. Boleh rujuk google map di bawah untuk lokasi yang sebenar (tanda hijau).

View Larger Map

Restoran  ini beroperasi dari hari Isnin hingga Sabtu, 12 tengah hari hingga jam 9 malam. Kalau nak tahu lebih lanjut, bolehla layari facebook restoran ini di sini..Masa kami makan aritu, kami ambil set punye menu untuk 2-3 orang makan (quarter roasted chicken + lamb + sirap bandung satu jag) + side order quarter kabsah chicken. Ingatkan tak cukup...biler sampai, tak terabis pun. Portion dia beso, sesuai untuk orang arab kot. Last2 bungkus suku ayam bawak balik. buat supper. Yang special kat sini ialah nasi dia yang cukup lembut dan ras e (citarasa kami). Ayam dan kambing juga sedap dan lembut but s omething yang kureng sket adalah sambal tomato dia (tekak kami suke pedas2 manis macam kat nasi Arab Damsyik). Overall makanan kat sini bolehla dapat A. Recommended kepada penggemar nasi Arab.
Set untuk 2-3 orang makan RM35
Selain itu, restoran ini juga ade menjual moist chocolate cake (takde gambo). Kek dah siap bungkus2, tinggal nak makan aje. Harga RM5 per pcs. Rasa kek dia memang sedap, kalau boleh nak mintak resepi. Sesiapa yang ingin mencuba nasi Arab di restoran ini, sila datang awal untuk mengelakkan lauk pauk habis especially yang nak dinner. Maassalamah