Sunday, September 16, 2012

Bila diri ini menjadi seorang ibu....

Alhamdulillah wa syukur lillah..anak-anak sudah tidur, kini tiba masanya untuk ummi update blog sambil meluahkan perasaan yang lama terpendam..cewwaahh...

Sejak dua menjak ni, busy memanjang..nak tengok blog xsempat, nak update..jauh paggang dari api..jadi suri rumah ni, adalah pekerjaan yang cutinya sepanjang masa, tapi kerjanya,sampai tutup mata pun ada lagi yang tak siap..Allah hu Allah..sibuk dengan rumah tangga, anak2 dan suami.

Bila dah jadi seorang ibu, baru lah kita tahu betapa banyak nye pengorbanan seorang ibu terhadap anak2 nya. Dari sekecil kecil perkara hinggalah sebesar besar perkara. sekarang, saya nak cuba list kan pengorbanan seorang ibu yang kecik2 dulu..Pengorbanan terbesar dah semestinya saat2 melahirkan anaknya..sakit woo..tak percaya, nanti rasa lah sendiri..

1. Seorang ibu akan bersihkan najis anak dia walaupun baunya boleh menyebabkan tikus pun pengsan
2. Seorang ibu akan sanggup berlapar bila anaknya nak makan..Bila anak tu dah kenyang, barulah dia makan
3. Seorang ibu sanggup bangun tengah malam untuk bagi susu atau bancuhkan sebotol susu.(kalau dia sendiri nak minum air milo tgh2 malam, jangan haraplah dia nak buat. minum air kosong je dah boleh.)
4. Seorang ibu akan tetap sabar melayan kerenah anaknya walaupun kesabaran itu semakin menipis
5. Seorang ibu sanggup berjaga malam bila anak2 nya sakit.
6. Bila ibu sakit, dan anaknya sakit juga pada masa yang sama, ibu akan menguatkan diri untuk menguruskan makan pakai anak2 nya..
7.Ibu akan belikan pakaian yang cantik2 dan baru2 untuk anak2, sedangkan dia sendiri dah lama tak beli baju baru.


Banyak lagi sebenarnya pengorbanan ibu, cuma tak dapat nak list kan semuanya. tak terlintas difikiran buat masa ini. sebab tu lah syurga tu di bawah telapak kaki ibu. Sebab kesabaran seorang ibu boleh mendidik dan mejaga anaknya dengan sempurna..Tapi, mampukah kita sebagai anak boleh buat semua yang ibu telah akukan untuk kita?? tak mampukan..Bila dah ada anak, barulah kita tahu betapa besarnya pengorbanan seorang ibu..Tak percaya??dah ada anak rasa lah sendiri..
SAYA SAYANG IBU SAYA..

No comments:

Post a Comment