Sunday, January 20, 2013

Pahang: Bukit Tinggi - Bukit yang tak berapa tinggi

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Bulan Disember lepas, kami telah berkesempatan meneroka Bukit Tinggi, Pahang. Bukit Tinggi terletak berhampiran dengan Genting Highland merupakan sebuah tempat peranginan ala-ala oversea. Tapi jangan expect tempat ni sesejuk Cameron Highland atau Genting Highland. Berpeluh jugakla kat sini. Kami bertolak dari Port Dickson dalam pukul 10 pagi. Sampai di simpang Bukit Tinggi dalam pukul 11:30. Boleh refer sini kalau nak tau pasal Bukit Tinggi (click sini).
 

View Larger Map

Selepas masuk simpang Bukit Tinggi, kita akan menemui satu pondok pengawal kepunyaan Berjaya Hill. Belok ke kanan (kiri pun boleh juga tapi jauh sikit) dan terus sahaja sampai jumpa pondok pengawal yang kedua. Di sini kena bayar tiket masuk. Dewasa RM12.00/pax (kanak-kanak tak ingat). Tiket ni valid untuk masuk selama satu hari (boleh keluar masuk banyak kali). Tiket ni boleh access ke Colmar Tropicale, Japanese Tea House dan Botanical Garden.
Tiket-tiket

Colmar Tropicale

Tempat pertama yang kami tuju adalah Colmar Tropicale (sepatutnya terus pergi ke Japanese Tea House dulu sebab parking lot kat sana amat kurang). Apa ada kat Colmar ni? Tempat ni dibina berdasarkan seni bina bangunan di Colmar, Perancis. Pattern bangunannya hampir kesemuanya mengikut pattern bangunan di Perancis. So kat sini bolehla berangan macam duk kat oversea walaupun berpeluh-peluh. Panas kat sini, tapi angin dia sejuk sikitla compare angin kat PD ni. Duk pusing-pusing dalam ni dalam sejam setengah aje sebab tempatnye takdela besar sangat. Ada pertunjukan acrobatic kat sini megikut jadual yang disediakan. Cantik jugakla tempatni, well maintain tapi kalau datang waktu malam mungkin cantik lagi. Layan gambar ajela..
Colmar Tropicale
Dari Luar
Kat dalam

Comel aje spesis angsa ni..ye ke angsa?
Kami hanya beli fridge magnet aje kat sini. Makanan dan minuman dah beli awal-awal kat PD. Kalau makan kat sini boleh pitam, rata-rata lebih kurang RM50/pax. Air tin aje dekat RM6. Selesai beli FM, kami bergerak menuju ke Animal Park.

Animal Park

Mula-mula nak ke Japanese Tea Hause tapi jalan dah tutup pulak sebab parking kat atas dah penuh. So, kami ke Animal Park dulu. Animal Park ni letaknya kat bawah Colmar. Kena keluar dari tempat beli tiket tadi, terus aje sampai jumpa simpang ke kanan. Belok kanan dan terus aje dan Animal Park kat sebelah kanan. Kecik aje tempatni. Tapi budak-budak mesti suka sebab banyak arnab yang comel-comel kat sini. Jinak pulak tu. Harga tiket RM3/pax. Tarikan kat sini adalah arnab, rusa dan hamster. Arnab dan rusa berkeliaran bebas tapi hamster dalam kandang kecil.
Animar Park kat sebelah kiri tu..kecik aje.
Comel-comel
Japanese Tea House & Botanical Garden

Setelah hampir sejam di Animal Park, kami naik semula ke Colmar. Parking kereta di Colmar (sebab jalan ke atas masih ditutup untuk kenderaan awam) dan naik lori menuju ke Japanese Tea House & Botanical Garden (satu tempat). Tapi kami bernasib baik, dapat naik van ber aircond. Dekat sini memang ada kenderaan yang menghubungkan antara Colmar ke Japanese Tea House (vice versa) dan dari Colmar ke Animal Park (vice versa). Tapi pengurusan kenderaan kelam kabut sikitla. Berebut naik sebab takde orang yang pantau.

Jauh juga nak sampai kat tempatni. Dalam 15 minit naik van baru sampai. Jalan macam naik Cameron Highland. Sampai tempat parking, kena berjalan kaki sejauh lebih kurang 500 meter baru sampai. Penat nak panjat tangga bagai, berpeluh-peluh dibuatnya. Akhirnya sampai jua. Kat Japanese Tea House ni ada beberapa biji rumah tradisional Jepun. Boleh try pakai baju tradisional Jepun dengan bayaran tertentu. Chalet dan spa pun ade. Scenery memang cantikla, kalau Colmar macam Perancis, kat sini macam Jepun (macam ajela).
Jalan naik, tangga atau jalan biase.. same aje penatnye..
Boleh try pakai baju kimono..tak ingat harga
Botanical Garden
Dalam pukul 5, kami bergerak pulang menuju ke Colmar. Tak sempat cover keseluruhan Botanical Garden. Mungkin lain kali boleh datang lagi. Dalam pukul 5 setengah, kami sampai di hentian Genting Sempah untuk makan dan solat. Hujan turun mencurah-curah. Nasib baik dah keluar dari Bukit Tinggi. Kalau kat sana lagi memang lencunla. Malam baru sampai PD...

Till then, maassalamah...

5 comments:

  1. teringin juge nak kesini, tp tak tahu bile ... heee

    ReplyDelete
  2. yeay! nak pergi sini nanti..InsyaAllah.. terima kasih atas info... :)

    ReplyDelete
  3. thanks atas info :)
    plan nk g sana esok..tp jumaatm xtau nk solat mana nnt

    ReplyDelete
  4. dulu animal park tu masuk free je..

    ReplyDelete