Monday, August 26, 2013

Entry Bisu

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Entry bisu...



Till then, maasalamah...

Terengganu: Kuala Terengganu - Mutiara pantai timur Day 3

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sambungan dari Terengganu: Kuala Terengganu - Mutiara pantai timur Day 2

Nasi Dagang & Pasar Payang

Pagi hari terakhir kami di bumi Kuala Terengganu dimulakan dengan bersarapan dengan nasi dagang. Setelah berpusing-pusing sekitar Chendering (banyak kedai yang kehabisan nasi dagang), kami berhenti disebuah kedai yang agak besar. Pelanggannya ramai tetapi alhamdulillah, masih ada ruang dan nasi dagang untuk kami. Tercapai juga hasrat nak makan nasi dagang ori dari Terengganu. Rasa nasi dagang kat sini memang lagi sedap dari nasi dagang yang kami pernah makan. Nasi pulutnya memang ada rasa, kari ikannya pekat dan ikan tongkolny boleh dimakan bersam tulang belulang. Macam ikan sardin pula.
Sedap, tiga pinggan kami makan.
Selesai makan, kami bergegas ke Pasar Payang. Jalan agak jammed dan parking kereta yang ada agak kurang. Selepas parking, masing-masing sibuk berbelanja di sini. Oleh kerana terlalu sibuk berbelanja, maka tiada gambar yang diambil.

River Cruise Sungai Terengganu

Selesai berbelanja di Pasar Payang, kami menuju ke Taman Tamadun Islam (click sini) untuk mengambil pakej River Cruise dan meneroka Monument Park. Semasa ini, ada pakej river cruise+monument park berharga RM30/adult (kalau tak silap). Kalau beli asing-asing total RM40/adult.
Pelan Taman Tamadun Islam
Suka sangat Umar nak naik bot
Bot dah ready. Jom naik.
Jetty river cruise
Pintu Gerbang Taman Tamadun Islam (TTI)
Perjalanan river cruise di mulakan dari Jeti menuju ke pintu gerbang TTI. Selepas itu baru pusing semula dan menuju ke Pulau Besar, Pulau Che Yok dan terus ke muara Sungai Terengganu. Selepas tu pusing semula menuju ke Pulau Duyung Kecil dan Duyung Besar sebelum berhenti seketika di hadapan Masjid Kristal. Masa yang diambil lebih kurang satu jam. Setiap bot mempunyai seorang travel guide yang menceritakan kisah-kisah di sepanjang perjalanan. Di sinilah kami belajar ape tu KLCC (kopok lekor cecah cili) dan ICT (ikan celup tepung). Travel guide kami memang kelakar dan banyak bercerita.
Travel guide kami
Perkampungan nelayan dan bot yang digunakan
Homestay di tepi sungai
Kapal milik Universiti Malaysia Terengganu
Pasar payang dari laut (agaknyala)
Waterfront
Bangunan Felda Residence
Masjid Kristal dari Sungai Terengganu
Monument Park

Sesudah ber'river cruise', kami bergegas ke monument park. Monument park menempatkan bangunan-bangunan kerajaan Islam yang pernah di bina termasuklah masjid-masjid, kubu-kubu dan lain-lain lagi tetapi dalam skala yang kecil. Terdapat juga muzium-muzium yang ditempatkan di beberapa bawah bangunan yang terpilih. Kawasan monumet park ini agak besar dan replika bangunan yang di bina agak banyak. Kalau nak melihat secara terperinci replika yang ada perlu mengambil masa sekurang-kuranya setengah hari. Pihak pengurusan menyediakan 4 cara untuk meneroka kawasan ini sama ada berjalan kaki, menaiki basikal 2 roda, menaiki basikal 4 roda (manual atau battery assist) atau menaiki kenderaan yang disediakan (keretapi panjang).

Taman Monument dari luar
Dari Dalam

Masjid Menara Kudus, Jawa Tengah

Masjid Tengah Pattani, Thailand
Kawasan monumen
Kawasan sekitar monumen

Kami bergerak pulang apabila jam menghampiri ke angka 3 setengah petang. Banyak lagi monumen yang tidak dapat kami singgah. Kami sampai rumah di Segamat pada jam 2 pagi.

Till then, maasalamah...

Wednesday, August 14, 2013

Terengganu: Kuala Terengganu - Mutiara pantai timur Day 2

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Pantai Batu Burok

Perjalan kami pada hari ini bermula agak lewat. Kami bergerak ke Pantai Batu Burok dalam jam 9 setengah pagi. Sampai di medan selera Pantai Batu Burok, kami masuk kesebuah kedai dan brunch nasi berlauk. Harga brunch kami hari ini amat berpatutan. Setelah perut kenyang, kami bersiar-siar di Pantai Batu Burok. Tak banyak aktiviti di pantai ini memandangkan masih dalam musim tengkujuh. Antara aktiviti yang ada ialah main layang-layang dan berkereta kuda.
Jom makan..panas-panas ni.
Selesai menjamu selera, kami mencuba untuk berkereta kuda. Bayaran yang dikenakan adalah RM10/pax (kalau tak silap). Bayi adalah percuma. Perjalanan menaiki kereta kuda mengambil masa lebih kurang 10 minit melalui trek yang disediakan. Merasalah juga naik kereta kuda. Selesai berkereta kuda, sesi bergambar dengan kuda pula mengambil alih.
Kereta kuda
Kudani dah lemah kot..slow aje..
Kuda pakai topeng. Tuannye kata kuda ni mudah terperanjat/gelabah. Sebab tu pakai topeng supaya tak nampak kiri kanan
Boleh plak dia melepas time kami nak bergambar..
Masjid Kristal

Bila dah boring dekat Batu Burok, kami bergerak ke Masjid Kristal yang terletak dalam kawasan Taman Tamadun Islam. Masjid Kristal ini agak unik kerana kubahnya dibina menggunakan kristal yang menjadikan masjid ini boleh memantulkan sinar matahari. Menurut kata pekerja di sini, tak semua kubah menggunakan kristal yang asli. Hanya beberapa tempat sahaja dan yang lain hanya menggunakan kristal tiruan. Wallahualam.

Kami sampai di perkarangan Masjid Kristal dalam pukul 11 setengah pagi. Orang agak ramai pada waktu ini. Kami mengambil masa lebih kurang sejam bersiar-siar di sini. Lebih kurang jam 12 setengah, kami bergerak menuju ke homestay untuk bersiap dan menunaikan solat Jumaat.
Pintu depan Masjid Kristal
Bahagian luar masjid
Bahagian dalam masjid
Masjid Kristal yang indah
Kiosk Masjid Kristal terletak di hadapan masjid. Menjual cenderahati dan makanan ringan.

Pusat Kraftangan Batik Noor Arfa

Pada sebelah petang setelah menunaikan solat Jumaat, kami bergerak menuju ke Pusat Kraftangan Batik Noor Arfa yang terletak di kawasan Perindustrian Chendering, dalam 2-3km dari homestay kami. Terdapat banyak batik yang dibuat di sini sama ada menggunakan teknik canting ataupun blok. Terdapat juga demonstrasi membuat batik di sini.
Poster di pintu masuk
Teknik mencanting batik
Proses-proses membuat baju batik
Antara jenis-jenis damar yang digunakan
Dua gambar atas: Antara blok yang digunakan untuk mencetak ukiran batik/ Dua ganbar bawah: Proses mencanting batik

D sini juga menjual baju batik, kain batik, towel batik dan bermacam barang berunsurkan corak batik. Tapi harganya agak mahal kerana batik Noor Arfa dikategorikan batik seni dan merupakan salah satu batik tradisional (tempatan) yang dihasilkan di Malaysia. Selepas puas melihat seni batik, kami bergerak menuju ke sebuah pantai yang terletak di Chendering (lupa nama pantainya). Minum petang dan berjalan di gigi air di sini sebelum beransur pulang ke homestay.
Pantai yang cantik

Pantai agak kotor sedikit. Banyak sampah. Rakyat Malaysia masih kurang kesedaran mengenai kebersihan.
Pantai cantik tapi tak boleh berenang. Bahaya katanya.
bersambung di Terengganu: Kuala Terengganu - Mutiara pantai timur Day 3

Till then, maasalamah...

Monday, August 12, 2013

Terengganu: Kuala Terengganu - Mutiara pantai timur day 1

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Alhamdulillah, kami berkesempatan berkunjung ke Kuala Terengganu sempena hari keluarga. Hampir semua ahli keluarga menghadiri aktiviti ini. Kami bersama ayah, emak dan abang bergerak dari Segamat menggunakan 2 buah kenderaan. Abang sulung bergerak dari Pulau Pinang hari yang sama menuju ke Kuala Terengganu. Perjalanan dimulakan seawal jam 7 setengah. Kami berhenti rehat/makan disebuah kedai sebelum bandar Muadzam Shah. Makan sarapan ala kadar tapi harganya tak munasabah, mungkin kami 'terkena'.
Sarapan pagi. Alhamdulillah

Perjalanan diteruskan lagi dan kami berhenti sekali lagi disekitar kawasan Marang untuk makan tengah hari. Selepas itu kami meneruskan perjalanan dan sampai ke homestay dalam jam 3 petang. Kami menginap di sebuah homestay dalam kawasan Chendering. Harga satu malam adalah RM250. Homestay yang kami duduki mempunyai 4 bilik tidur dan 3 bilik air. Selesai urusan check in semua, kami bergerak menuju ke Restoren Lempeng yang terletak di Rusila, sekitar 5km dari homestay kami (refer google map kat bawah. Lokasinya lebih kurang di situ la). Anak kepada pemilik restoren ini merupakan sahabat kami. Kami tiba di restoren tersebut dalam jam 6 petang. Kami dijamu lempeng, sotong, udang dan ikan celup tepung. Lempeng kelapa yang dijamu memang sedap manakala sotong, ikan dan udang pula dimasak segar dari laut. Makan sambil melihat pemandangan laut dengan angin yang agak kuat bertiup. Kami berada di sini sehingga jam 8 malam dan bergerak menuju ke Waterfront selepas itu.

View Larger Map
Restoren lempeng
Lempeng
Pemandangan di belakang restoren
Di Waterfront (refer tanda hijau kat google map bawahni), kami hanya berjalan-jalan dan melihat pemandangan waktu malam. Di sini ada 2-3 restoren yang beroperasi. Kami bergerak pulang ke homestay dalam jam 9 selepas masing-masing mengadu kepenatan. Memang penatpun setelah memandu lebih kurang 8 jam. Abang Long sampai ke homestay dalam jam 11 malam. Berborak-borak sekejap sebelum masing-masing terlena.


View Larger Map
Mercu tanda Kuala Terengganu Waterfront
Sekitar waterfront
Till then, maasalamah...

Sambungannya di Terengganu: Kuala Terengganu - Mutiara pantai timur Day 2