Tuesday, October 28, 2014

Jalan-jalan ke Masjid

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Masjid Al-Raudhah, Pekan Tanjung Karang, Selangor.
Masjid Zahir, Alor Setar, Kedah

Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar, Perak
Masjid-masjid ini sempat dilawati semasa dalam perjalanan ke Kedah, menjejak kenangan dan memori ayah di sana.

Till then...

Sunday, October 26, 2014

Ceramah Maal Hijrah 1436H - Ustaz Hassan Mahmud Al-Hafiz

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tajuk yang dibincangkan di dalam ceramah adalah mengenai perpaduan. Antara perkongsiaan yang dibawakan oleh Ustaz Hassan Mahmud Al-Hafiz semasa ceramah beliau pada 25 Oktober 2014 adalah:-
  • Nama asal Por Dickson andalah Tanjung @ Alang dan ditukar namanya oleh Sir John Dickson.
  • Pada 1511, Tanah Melayu telah dijajah oleh Portugis, Belanda dan British yang banyak mengubah Tanah Melayu dari segi ekonomi, budaya, politik, pendidikan dll.
  • Nabi SAWcpernah berkata yang lebih kurang bunyinya "Akan datang masanya oang akan menjadi kurang ajar". Boleh lihat pada zaman ni ramai yang kurang ajar.
  • Selingan - Kalau surau/masjid tempat kita sudah azan, lepastu terdengar pula azan surau/masjid lain, kita boleh teruskan program yang sedang dijalankan (ceramah, kuliah etc.)
  • Usul fiqh melihat secara umum, bukan secara khusus (mengikut keaadaan). Tetapi ada yang dilihat secara khusus (tetap) contohnya untuk ayat-ayat Muhkam di dalam al-Quran.
  • Punca berpecah belah biasanya disebabkan oleh orang ketiga. Kalau dilihat pada zaman ini, kita tengok orang Islam bergaduh sesama mereka apabila dicucuk oleh orang ketiga (Amerika, UK yg bukan Islam).
  • Di Malaysia ni banyak surau, masjid sebagai alat perpaduantetapi masih tidah bersatu padu. Mengapa?
  • Kalau ulamak dan umarak baik, maka rakyat akan jadi baik.
  • Punca tak berstau padu adalah hubungan kita dengan Allah SWT longgar (lemah iman). Kalau iman kita kuat, kita tahu dan yakin cthnya buat dosa masuk neraka, oleh itu masih beranikah kita membuat dosa? Cth lain sperti kita nak pegang ular ke kalau kita tahu dan yakin ular itu berbisa?
  • Kita lemah sebab cinta dunia dan takut mati.
  • Orang melayu ni suka bela kesalahan secara halus. Contohnya kalau benda tu salah, kita bela dia dgn berkata jasa orang tu dulu banyakla, jasa dia lagi banyak dari kita la, padahal yang salah tetap salah, dan yang benar tetap benar. Bukan kita pukul rata cakap semua salah.
  • Kalau dilihat dalam banyak-banyak bidang, bidang agama lah yang menjadi medan pergaduhan. Kenapa? Kalau bidang perubatan, doktor cakap kat kita kena bedah, kita angguk dan ikut sahaja. Klaau jurutera cakap jalan ni kena tar baru, kita pun angguk dan ikut sahaja. Tapi dalam bidang agama, harini sorang ustaz cakap A, esok keluar pula sorang ustaz cakap B. Macam mana nak bersatu?
  • Tak perlu kita berdiskusi ilmiah dengan orang yang tak berlapang dada kerana orang itu hanya mahukan keputusan yang dia hendak sahaja. Pengalaman Ustaz Hassan didatangi seorang lelaki dari Johor di Masjid Negara. Semasa itu ustaz sedang menghafal Quran. Orang tu bertanya "kenapa engkau menghafal Quran?" Ustaz menjawab "Sebab ia memudahkan untuk belajar agama". Lelaki itu membalas " Kau balik dan tanya tok guru kau kenapa perlu menghafal Quran". Kalau dilihat jawapan ustaz sudah memadai tetapi lelaki tersebut mahukan jawapan yang dia hendak.
  • Kes serupa dengan Kassim Ahmad (anti hadis). Dia berkata semasa berdiskusi "Kenapa kita perlukan hadis sedangkan Allah dah bagitau yang Quran itu sudah lengkap? Kalau dah lengkap tak perlula yang lain (hadis)" Sorang ustaz menjawab "Bukan kah Allah berkata dalam al-Qurang yang lebih kurang bunyinya taatlah kamu kepada Allah dan Rasul. Allah itu merujuk kepada Quran dan Rasul itu hadis". Kassim berkata "Ayat tu merujuk kepada al-Quran sebab Allah turunkan Quran kepada Nabi dan seterusnya kepada kita". Kassim pusing ikut situ. Inilah yang dinamakan berfikir menggunakan logik akal, bukan berdasarkan ilmu. Moga-moga kita dijauhkan dari pemikiran ini.
  • Nabi berkata "Akan datang pada kamu tahun-tahun penipuan. Orang akan membenarkan penipuan itu dan mendustakan kebenaran. Orang-orang yang amanah dilihat khianat dan oarang-orang yang khianat dianggap amanah".
  • Punca-punca perpecahan adalah gila kuasa, hasad dengki....tamat (tak sempat habiskan kuliah sebab anak dah menangis)
Till then...

Friday, October 24, 2014

Menjejak Kenangan Ibu

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Banyak kenangan ibu di bumi Melaka. Antaranya adalah rumah ini, tempat ibu membesar semasa zaman kecilnya. Rumah ini terletak di Sungai Udang, Melaka berhampiran kem tentera sungai udang. Ibu pernah bercerita mengenai hidupnya di sini...
Rumah ini rumah sewa. sekarang orang lain yang duduk...

Till then...

Mencintai Rasullah SAW

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Perkongsian Ustaz Hanif pada kuliah mingguan 20 Oktober 2014...

Macam mana kita nak mencintai Rasulullah SAW?
  1. Sentiasa asyik dengan Rasulullah SAW dalam setiap perkara yang dilakukan.
  2. Ikut sunnah Rasulullah SAW dalam setiap perkara.
  3. Sentiasa memuji (berselawat, qasidah etc.) ke atas Rasulullah SAW.
Perkara-perkara yang menghalang dari mencintai Rasulullah SAW:-
  1. Ibu bapa
  2. Anak-anak
  3. Sahabat
  4. Pasangan
  5. Keluarga
  6. Harta benda
  7. Perniagaan
  8. Rumah
Semoga kita sentiasa istiqomah dalam mencintai Rasullah SAW dan termasuk dalam golongan yang menerima syafaat baginda.
Gambar hiasan (sumber daripada google)

Till then...

Wednesday, October 22, 2014

Europe Trip: Day 9 - Last Day

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sambungan dari Europe Trip: Day 8 - Lauterbrunnen - Luzern, Switzerland Part II

Last day dibumi Europe khususnya Switzerland. Harini hari bersenang-senang sebab memang takde perancangan nak buat ape. Plan nak naik train ke Geneva pada jam 10 pagi. Laluan train kali ini adalah dari Luzern - Bern - Lausanne - Geneva. Seperti biasa, pemandangan bumi Swiss memang tidak mengecewakan. Rasanya pemandangan di sebelah kiri lagi menarik. Moga-moga dapat kembali semula ke sini bersama keluarga. InsyaAllah...
Ladang yang luas...
Tasik Geneva. 4 hari lepas laluan trainnya di bawah. Kali ni kat atas bukit pulak..
Kapal terbang berlepas tepat jam 3:30 petang dan sampai di Schiphol pada jam 5. Dari Schiphol, kapal terbang berlepas pada jam 8:45 malam dan sampai di Kuala Lumpur pada jam 3 petang. Kematu punggung naik flight 12 jam. Hopefully dapat repeat lagi ke Europe.

Till then...

Sunday, October 19, 2014

Europe Trip: Day 8 - Lauterbrunnen - Luzern, Switzerland

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sambungan dari Europe Trip: Day 7 - Lauterbrunnen, Switzerland Part II

Lauterbrunnen - Luzern

Hari ini perjalanan bermula lewat sedikit. Rasa malas-malas nak tinggalkan Lauterbrunnen. Perjalanan bermula dengan menaiki keretapi daripada Lauterbrunnen ke Interlaken tepat jam 9:40 pagi. Hari ini aku akan ke Luzern atau Lucerne, sebuah bandar yang agak besar yang terletak di bahagian utara. Dari Interlaken, aku akan menaiki panaromic aka GoldenPass train menuju ke Luzern.

Antara tip menaiki train dari Interlaken ke Luzern:-

  1. Kalau ikut arah arus perjalanan Interlaken - Luzern, sentiasa ambil seat yang di sebelah kiri. Antara yang boleh di lihat adalah pemandangan Lake Brienz and Thun.
  2. Keretapi akan melalui Meiringen, dan akan berjalan mengundur di sini. So kat sini sila pindah ke seat sebelah kiri sebab pemandangan yang menarik kebanyakannya terletak di sebelah kanan seperti Lake Lungern dan Sarn.
Lake Brienz
Lungern
Cantik pekan Lungern. Kalau ada masa boleh singgah sini, keliling tasik dia yang cantik tu...
Lake Lungern
Dapat juga tangkap gambar kepala train...
Menuju Giswil
Lebih kurang jam 11, aku sampai di Luzern Bahnhof. Destinasi pertama ynag di tuju adalah hotel sebab nak letak beg yang dipikul ni. Hari ini aku akan tidur di Ibis Budget Hotel Luzern (click sini), tak jauh dari Luzern Bahnhof. Dalam 20 minit jalan kaki ikut kelajuan orang Malaysia. Kalau ikut kelajuan orang Switzerland dalam 10-15 minit aje. Harga satu malam adalah CHF 106 nett.
Di hadapan Luzern Bahnhof
Selesai check in hotel, aku mencari tempat makan. Perut dah berkeroncong ni sebab dah lama tak makan nasi. Asyik makan roti aje kat sini. Berdasarkan pencarian google yang aku buat, terdapat beberapa buah kedai makan halal di sini sama ada dari timur tengah ataupun India. So misi mencari nasi pun bermula. Sambil-sambil tu meneroka bandar Luzern ni. Akhirnya jumpa juga kedai makan yang dicari. Kedainya terletak di jalan Lowengraben. Alhamdulillah, kenyang makan nasi.
Ni la Chapel Bridge yang popular tu...
Ni la kedai makan yang dimaksudkan...
Menu yang dimakan...
Semua menu di sini berharga CHF10 tidak kiralah menu ayam, daging kambing ataupun daging lembu.. Air kosong percuma. Sedap jugakla masakan dia, beras yang digunakan juga dari jenis ynag panjang-panjang macam beras basmathi. Berbaloi rasanya makan kat sini. Di sini cuma seorang pekerja sahaja yang menguruskan kedai ini. Dia la yang ambil order, hantar makanan, basuh pinggan, jadi cashier etc. Selesai makan akupun meneruskan agenda hari ini. Aku akan menaiki cruise menuju ke Mount Rigi.

Tetapi takda rezeki kali ini. Apabila hampir sampai ke Luzern Bahnhofquai, kepala rasa berdenyut-denyut. Cuaca tidakla pans tapi terikan matahari membuatkan kepala hampir pitam. So cancel la nak pergi Mount Rigi, balik ke hotel, bukak aircond dan tidur sampai petang.
Lake Luzern
Luzern Bahnhof
Berakhirla satu hari di sini. Esok pagi akan bertolak ke Geneva dan menaiki kapal terbang menuju ke Schiphol Amsterdam.

Till then...

Bersambung di  Europe Trip: Day 9 - Last Day

Sunday, September 28, 2014

Europe Trip: Day 7 - Lauterbrunnen, Switzerland Part II

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Murren

Dari Lauterbrunnen, aku menaiki cable car ke Grutschalp. Pakai Swiss Pass, mudah nak gerak ke sana sini. Just tunjuk aje, pastu terus naik. Dalam 10 minit sampai Grutschalps, terus naik train menuju ke Murren. Perjalanan mengambil masa dalam lebih kurang 15 minit.

Grutschalp Cable Car Station
View dari Grutschalp deck
Ladang lembu. View dari train...
Murren popular sebagai tempat penginapan untuk para pelancong. Tiada laluan kenderaan yang boleh sampai ke sini melainkan dengan menaiki cable car melalui Grutschalp atau Stechelberg. Laluan untuk trekking adala. So sesiapa yang nak menginap di Murren kena pastikan jadual perjalanan cable car supaya tak tersadai di Lauterbrunnen. View kat Murren memang terbaik sebab memnag mengadap Jungfrau sepanjang masa.
Next destination, Schilthornbahn. 15 minit jalan kaki.
View dari Murren. Nampak Jungfrau dan rakan-rakan...
Rasa nak lepak kat sini lama-lama..tapi perjalanan perlu diteruskan...
Deretan hotel & hostel. Tepuk poket, tanya selera...
Dah sampai. Nak naik cable car ke Schilthorn
Schilthorn

Schilthorn terkenal dengan cerita James Bond 007 sebab ada satu babak ceritanya menggunakan Piz Gloria sebagai tempat penggambaran. Tapi tak ingatla cerita yang mana satu. Tiket asal berharga CHF 56.3. Pakai Swiss Pass cuma perlu bayar CHF 38.5. Lauan cable car adalah dari Murren - Birg - Schilthorn. Ramai orang yang nak pergi ke Schilthorn hari ini. Penuh cable car macam sardin...
View dari cable car. Nampak cafe kat sebelah kiri khas untuk pelancong yang buat trekking...
Speechless...
Berhenti untuk tukar cable car kat Birg station ni..View from Birg deck. Murren nampak kecik aje...
Dah nampak Piz Gloria..Jeng jeng jeng jeng..Lagu James Bond dalam cable car...
View dari Schilthorn. Nampak Birg station kecik aje kat sebelah kiri bawah gambar ni...
Nampak Interlaken dari sini. Sebelah kiri.
Tengah nak buat tempat baru. Katanya tempat nak main salji. Dari sini boleh juga turun ke bawah tu tapi depa cakap salji tak berapa stabil. Bahaya sebab takut runtuh. So tengok ajela view yg ada...
Piz Gloria. Boleh minum-minum dan cari souvenir kat dalam ni. Confirm mahal la...
Aku tak lama pun dekat Schilthorn sebab sejuk sangat. Suhu dalam 6 degC tapi angin dia membuatkan tulang menggeletar. Dahla tak bawak jaket sbb ingatkan panas mcm kat Mannlichen. So sesiapa nak pergi sini digalakkan bawak jaket atau wind breaker. Takdela menggeletar macam aku. So lepas puas ambil gambar, aku turun balik ke Lauterbrunnen tapi kali ini melalui Stechelberg.
Last pic sebelum turun ke Lauterbrunnen... Kalau ada rezeki, aku akan datang lagi bersama keluarga. Boring juga solo backpackers ni...
Laluan cable car adalah dari Murren - Gimmelwald - Stechelberg. Takde gambar dari laluan ni sebab cable car sendat macam sardin. Nak keluarkan kamera pun tak boleh.

Stechelberg - Lauterbrunnen

Aku akan trekking dari Stechelberg ke Lauterbrunnen. Jarak laluan adalah dalam 6km. Laluan trekking disediakan dan dalam keadaan yang tip top. Ramai juga pelancong yang buat trekking, laju-laju semuanya. Aku aje yang slow-slow jalan. Aku recommend sesiapa yang nak buat trekking kat sini. Laluan biasa sahaja, tak mencabar. View memang cun. Bawak anak-anak mesti best...
View dari Stechelberg station...
Laluan trekking (In Der Bletschen) berada disebelah kiri sungai ni. Kena melintas sungai dulu...
Pfang trekking path...
Murrenbach Fall...
R&R kat laluan trekking. Semuanya terjaga. Tempat BBQ pun ada...
Aegertenbachfall...
Jauh lagi. 50 minit berjalan kaki...
Laluan trekking. View yang cantik, 50 minit macam sekejap aje. Hehehe...
Gumpalan rumput untuk diberi makan kepada haiwan ternakan pada musim sejuk...
Indah bumi Tuhan...
2 orang warga emas tu dah potong aku. Laju benor depa jalan...
Rumah orang kampung. Nyaman aje kan...
Sampai akhirnya...
Setelah satu jam setengah berjalan, akhirnya aku sampai ke Lauterbrunnen. Masuk bilik, mandi manda, makan megi dan terus tido...

Till then...

Bersambung di Europe Trip: Day 8 - Lauterbrunnen - Luzern, Switzerland

Wednesday, July 23, 2014

Europe Trip: Day 7 - Lauterbrunnen, Switzerland Part I

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sambungan dari Europe Trip: Day 6 - Interlaken - Lauterbrunnen, Switzerland

Wengen

View dari tingkap bilik aku. Arini cuaca baik. Nice...
Bangun awal pagi tu. Malas nak buang masa atas katil. Lepas sarapan terus tunggu train dekat Lauterbrunnen station untuk ke Wengen. Wengen ni terletak di pinggiran gunung, atas lagi daripada Lauterbrunnen. Plan hari ini adalah:-
  1. Naik cable car dari Wengen ke Mannlichen.
  2. Trekking dari Mannlichen ke Kleine Scheidegg.
  3. Naik train dari Kleine Scheidegg ke Lauterbrunnen.
  4. Naik cable car dari Lauterbrunnen ke Grutschalp.
  5. Naik train dari Grutschalp ke Murren.
  6. Naik cable car Murren Schilthornbahn ke Schiltorn dan turun semula ke Stechelberg.
  7. Trekking dari Stechelberg ke Lauterbrunnen.
Kalau sapa-sapa minat trekking, bolehla refer website ni (click sini). Pilih trekking mana yang sesuai dengan kemampuan kita. Aku suka trekking sebab dapat menghayati keindahan bumi ciptaan Allah ni dengan lebih dekat.
Naik train ni. Dia punya roda macam gigi gear.
View dari Wengen
Macam lukisan dia punya scenery
Wengen train station
Rombongan dari Korea..
Signboard kat Wengen
Wengen
Aku sampai di Wengen pada awal pagi. Satu kedai pun tak buka lagi. Cable car pun tak bukak lagi. So jalan-jalan dulu kat pekan kecik ni. Kat sini banyak bangunannya dijadikan hotel, hostel untuk para pelancong. Cuaca kat sini nyaman dan sejuk walaupun sekarangni dah masuk musim panas. Dalam setengah jam barulah cable car tu bukak. Kena bayar 22 CHF untuk naik cable car ni. 50% discount sebab guna Swiss pass. Harga asal 44 CHF, untung di situ.
Tourist Center Wengen
Wengen - Mannlichen cable car station
Cable car dah sampai. Jomla naik...
Mannlichen

Tak ramai yang naik cable car pagi-pagi ni. Ada 3 orang sahaja yang naik plus driver seorang. Ada sorang pakcik tua ni yang hari-hari naik cable car dan trekking dari Mannlichen. Gagah pakcik ni. Perjalanan naik takdela lama sangat. dalam 7-8 minit aje. View dia memang terbaik. Tapi nasib kurang baik hari ini, laluan trekking Mannlichen-Kleine Scheidegg ditutup kerana ada runtuhan salji. Agak terkilan sedikit kerana view di sepanjang laluan trekking ni memang superb. Kita akan menghadap gunung-gunung yang besar tu sepanjang masa...
Nama gunung yang kat belakang dari kiri: Eiger, Monch dan Jungfrau. Laluan trekking Mannlichen-Kleine Scheidegg adalah terus sahaja ikut arah bukit kat depan tu. Laluan trekking disediakan.
Langit biru...
Oleh kerana plan nak trekking gagal, aku buat keputusan untuk panjat bukit Mannlichen. Takdela tinggi mana bukit ni tapi mengahla jugak nak sampai kat atas. Beberapa kali berhenti rehat sebab tak cukup nafas...
Ayuh jalan. Boleh sampai puncak dalam masa lebih kurang 20 minit...
Lauterbrunnen Valley
Kalau tengok gambar kat atas ni, Lauterbrunnen terletak di tenagh-tengah lembah, diapit oleh dua buah banjaran gunung. Wengen terletak di lereng sebelah sini, manakala Grutschalp dan Murren terletak di lereng sebelah sana. Nampak macam bertingkat-tingkat. Di puncak sebelah sini adalah Mannlichen, manakala disebelah sana adalah Bietenhorn (rasanya). Dari sini nampak jelas Staubbachfall. Enjoy the view...
View dari arah lain.
Dari sini boleh nampak Interlaken.
Banjaran gunung.
View dari puncak
Different angle
Kat lereng gunung pun ada kawasan ternak lembu.
Dah turun ke bawah. Puncak tu yang aku panjat tadi. Lepak-lepak dalam sejam kat atas tu.
Ok, dah sampai masa nak turun. Jumpa lagi Mannlichen...
Selepas hampir 2 jam berjalan-jalan di Mannlichen, akhirnya aku turun ke semula ke Wengen. Cari kedai poskad, beli dan pos ke Malaysia. Tak lupa juga aku mencari kedai makan. Jumpa kedai bakeri kat sini, minta roti telur dua buku. Tu aje yang boleh makan, yang lain semua berasakan daging. Lepastu aku turun semula ke Lauterbrunnen untuk menuju next destination...


Till then...

 bersambung di Europe Trip: Day 7 - Lauterbrunnen, Switzerland Part II