Monday, May 26, 2014

Europe Trip: Day 2 - Helsinki, Finland

 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sambungan daripada Europe Trip: Day 1 - Helsinki, Finland

Selesai urusan kerja, kami cepat-cepat balik dan mencari makanan. Ade ke patut masa kat conference tadi organizer bagi sayur-sayuran aje untuk lunch. Roti pun takde. Pedih perut menahan kelaparan. So lepas solat jamak, kami terus ke kedai semalam untuk makan. Dah selesai makan baru bertenaga untuk jalan-jalan...
Makan malam...beras yang dia pakai beras mahal. Panjang-panjang.
Petangni kami merayau tanpa tujuan. Tak banyak maklumat pasal bandar Helsinki ni. So kami just berjalan ke mana sahaja kaki ini melangkah pergi. Tengok senibina yang takde kat Malaysia, lihat culture mereka dan lain-lain. Kat sini takde bangunan yang tinggi-tinggi macam kat Kuala Lumpur tapi dah berstatus negara maju. Hampir semua bangunan yang didirikan digunakan sepenuhnya. Pengangkutan awam memang tip top, tak delay dan user friendly. Kebanyakan rakyat Finland especially yang muda-muda fasih bercakap dalam 3 bahasa iaitu Finnish, Swedish dan English. Signboard mereka kebanyakan dalam 2 bahasa iaitu Finnish dan Swedish.
Jumpa Restoren Serai tapi non-halal... Tengok ajela...
Banyak wayar tram yang berselirat sana-sini
Dari jauh dah nampak bendera ni
Menuju Port of Helsinki
Port of Helsinki...Bak lukisan tengok gambar ni
Target untuk esok. Suomenlinna. Last fortress of Finland
Ada kebakaran kat Helsinki. Siren bomba, polis dengan ambulance bersilih ganti
Melihat matahari terbenam dari bilik tidur
Till then...

Bersambung di Europe Trip: Day 3 - Helsinki, Finland

No comments:

Post a Comment