Wednesday, May 28, 2014

Europe Trip: Day 4 - Helsinki, Finland

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sambungan daripada Europe Trip: Day 3 - Helsinki, Finland

Hari terakhir kami di Helsinki. Esok pagi kami akan berangkat ke Schipol, Amsterdam. Kami ke Suomenlinna semula pada hari ini sebab semalam ada beberapa tempat yang menarik ditutup. Tempat pertama yang di tuju adalah museum kapal selam. Kami difahamkan bahawa kapal selam ini pernah digunakan oleh pihak German sebelum dibeli oleh Finland. Kapal ini adalah kapal yang terakhir masih wujud dan pernah beraksi semasa perang dunia ke-2. So melawat kapal selam ini menjadi itinerary yang wajib bagi kami. Masukpun free kalau guna Helsinki Card.
Jom melawat kapal selam
On the way ke museum kapal selam
Yeay dah sampai
Penerangan mengenai kapal selam ini dalam 3 bahasa...kagum

Bahagian dalam
Torpedo room. Belakang tempat tidur aje..sila abaikan pelancong tu sebab dia tak mahu ketepi.
Engine room. Kecik aje ruang yang ada. Tak tahula macam mana panasnye mase beroperasi
Kapal selam ini ada 6 sahaja katil. Dua dekat torpedo room dan lagi dua dekat bahagian belakang kapal ni. Crew 12 orang kalau tak silap. So tidur bergilir-gilir, 6 orang kerja, 6 orang tidur. Kapalni tak beroperasipun dah rasa azab biler duduk kat dalam, tak taula macam mana keadaannya mase beroperasi. Kredit untuk mereka yang pernah mengendalikan kapal ni.

Selepas melawat kapal selam, kami bergerak menuju ke muzium tentera. Muzium ni tak besar mana pun tapi banyak juga barang-barang kat dalam tu. Kebanyakannya berhubung kait dengan Finnish military.
Muzium tentera..4 bahasa..kagum
Bahagian depan..banyak meriam besar-besar
Bahagian belakang ada bunker
Dah boring tengok-tengok barang kat muzium, kami bergerak ke jeti untuk kembali semula ke Helsinki. Kat Helsinki sekarangni tengah berlangsung satu concert tapi tak pastila concert untuk ape. Kami just layan lagu yang dinyanyikan dalam bahasa Finnish. Layan muzik sahaja, lirik nye kelaut sebab tak paham...
Sveaborg Jetty, dekat hujung pulau Suomenlinna
Pasukan orkestra kot..ada badut sekali..
Somewhere dekat Helsinki. Just catch a tram and follow the route. This is the end of that route.
Kawasan perumahan
Last picture of Helsinki. Till we meet again.
Till then...

Bersambung di Europe Trip: Day 5 - Amsterdam, Netherlands Part I

No comments:

Post a Comment