Tuesday, June 3, 2014

Europe Trip: Day 5 - Amsterdam, Netherlands Part II

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Volendam

 Tempat pertama yang akan saya lawat ialah Volendam, sebuah bandar perikanan di Netherlands (boleh google kalau nak tau lebih lanjut). Sebelum tu tourist guide ada menerangkan perbezaan antara Holland dan Netherlands. Kebanyakan orang menyebut negara Belanda sebagai Holland tetapi sebenarnya kurang tepat. Yang tepat adalah Netherlands. Holland cuma mewakili 2 daripada 13 (kalau tak silap) buah wilayah. Boleh rujuk google kalau nak tau. Kenderaan yang kami naiki adalah sebuah bas dua tingkat. Saya ambil bahagian atas sebab luas sikit tengok pemandangan. Kalau tingkat bawah nampak kenderaan, pokok-pokok sahaja.
Padang ragut di Belanda
Tu dia..penuh dengan lembu...
Salah satu rumah di Belanda. Ada jeti depan rumah. Cantik...
Tempat pertama yang saya singgah adalah Volendam Museum. Di sini dipamerkan sejarah, budaya, pekerjaan, ekonomi Belanda pada zaman dahulu. Ada juga satu filem dimainkan berkisar mengenai cara hidup mereka.
Volendams Museum
Antara barang pameran
Selepas itu, saya dan peserta lain dibawa menyelusuri pekan Volendam ini, melalui lorong-lorong kecil di celah-celah rumah orang dan juga terusan. Di sini saya dapat melihat senibina rumah Belanda.
Peta Volendam.
Terusan kecil
Cantik dan kecil sahaja rumah mereka...
Boleh memancing ni..
Sebiji rumah kat sini harganya paling kurang 250k euro...
Selepas melalui jalan-jalan ini, kami sampai di sebuah kilang keju. Di sini kami disajikan dengan kaedah membuat keju yang menggunakan cara tradisional. Terdapat berbagai-bagai jenis keju di sini, dengan berbagai rasa, warna dan perisa. Saya tidak berani membeli keju di sini, was-was dengan status kehalalannya.
Kilang Keju Volendam
Demonstrasi membuat keju...
Banyak jenis keju..pilih-pilih..
Cheese beso depan kilang...
Selesai melawat kilang keju, tiba masa untuk aktiviti bebas. Saya di bawa ke kawasan berhampiran jeti. Di sini terdapat berbagai-bagai kedai makan dan hampir kesemua kedai menjual hidangan seafood. Saya memilih untuk membeli makanan daripada kedai tepi jalan. Sebab kedai tu ada jual nasi goreng (macam nasi goreng, rasa tak sama macam nasi goreng Malaysia). So lunch saya pada hari ini adalah nasi goreng berlauk seafood. Kenyang..Alhamdulillah.
Jeti Volendam
Deretan kedai makan...
Lunch saya pada hari ini...
Share makan dengan itik ni. Asyik duk mintak ikan..
Till then...

bersambung di Europe Trip: Day 5 - Amsterdam, Netherlands Part III

2 comments:

  1. Replies
    1. Salam..Lunch macam kat gambar atas ni dalam 11 euro (kalau tak silap). Yang ini banyak lauk..

      Delete