Monday, July 7, 2014

Europe Trip: Day 6 - Geneva - Interlaken, Switzerland

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Geneva

Route saya pada hari ini agak jauh dan panjang iaitu Amsterdam-Geneva-Montreux-Zweisimmen-Interlaken-Lauterbrunnen. Seawal jam 6 pagi, saya sudah menunggu bas untuk ke pergi ke Schiphol Airport. Flight saya dijadualkan berlepas pada jam 0845 pagi. Pukul 0630 pagi saya sampai ke airport. Airport agak lengang dan saya menggunakan masa ini untuk bergambar dengan mercu tanda amsterdam yang terkenal iaitu Iamsterdam. Lepas tu cepat-cepat masuk airport untuk mencari luggage depot (click sini). Saya meninggalkan beg luggage di sini dan hanya menggunakan backpack 42 liter semasa di Switzerland. Selesai semua urusan, saya check in backpack saya dan menunggu untuk berlepas. Saya menggunakan perkhidmatan EasyJet untuk ke Geneva return.
Tunggu kapal tak sampai-sampai
Kapal sudah sampai...
Duduk tepi tingkap. Layan view awan...
Switzerland dari atas..cantik...
Alhamdulillah. selamat sampai. langit biru..
Saya selamat sampai pada jam 1015 pagi. Selepas selesai mengambil luggage, saya bergegas menuju ke kaunter SBB. Kat sini ada jual Swiss Pass. Saya menggunakan Swiss Pass untuk 4 hari sepanjang berada di sini (click sini).

Info mengenai Swiss Pass
  • Berbaloi atau tak guna Swiss pass ni? Amat-amat berbaloi terutamanya kalau kita selalu menggunakan public transport. Lagi banyak guna lagi berbaloi.
  • Boleh menggunakan public transport tanpa batasan (unlimited ride) termasuk keretapi, tram, bas dan boat cruise.
  • Tak payah beratur beli tiket kalau nak naik public transport. Just tunjuk swiss pass sahaja. Mudah especially kalau kita nak cepat.
  • 50% discount untuk most cable car atau train yang menuju ke puncak gunung. Boleh refer route yang free atau 50% discount di sini (click sini).
  • Boleh masuk muzium dengan percuma. Applicable untuk lebih kurang 450 muzium.
  • Tiket boleh beli dikaunter SBB ataupun secara online. Harga sama sahaja.
  • Swiss Pass ada untuk 1st class dengan 2nd class. So kena duduk dekat coach yang betul masa naik train. 2nd class pun dah memadai. Kemudahan cukup lengkap, tandas pun ada.
Kaunter tiket SBB
Perjalanan bermula dari Geneva ke Montreux dengan menaiki keretapi dan mengambil masa hampir 1 jam setengah. Ada banyak tarin yang boleh digunakan. Ada yang berhenti banyak tempat, ada yang kena tukar train, ada yang direct. Sepanjang perjalanan, saya disajikan dengan pemandangan Swiss yang memukau. Di sini saya berjumpa dengan seorang lelaki India, berasal dari India tetapi menetap di Switzerland. Kami berborak-borak kosong sehinggla dia turun di station Vevey kalau tak silap. (Note: Kalau ikut arus perjalanan Geneva-Montreux, ambil seat sebelah kanan untuk menikmati pemandangan yang lebih menakjubkan. Dapat tengok tasik Geneva).
Gambar dari seat kiri. Nampak ladang anggur dengan bangunan sahaja. Ntah blog mane cadang suruh duduk kat sebelah kirini...
Montreux

Berhenti sebentar di Montreux. Saya akan menaiki GoldenPass Panoramic line dari Montreux ke Interlaken (click sini). Sebelum train sampai, saya berjalan-jalan sebentar di sekitar tasik Geneva. Beli souvenir sedikit dan bergegas ke train station.
Lake Geneva, macam berkabus...
Banjaran gunung yang mengagumkan...
GoldenPass Panoramic Line...
Classic GoldenPass coach
 Lake Geneva dari GoldenPass train...
Tip menaiki GoldenPass Train dari Montreux ke Interlaken:-
  1. Kalau ikut arah arus perjalanan Montreux-Interlaken, ambil seat yang di sebelah kanan. Kebanyakan pemandangan yang menarik terletak di sebelah kanan. Sebelah kiri train kebanyakannya adalah lereng bukit/gunung tapi masih OK lagi dia punya scenery.
  2. Ambil train yang tingkapnya boleh dibuka. Kalau tak, gambar yang diambil akan menghasilkan banyak reflection macam gambar kat atas. Puas nak adjust baru ok.
  3. Pada pandangan saya, reservation tidak diperlukan pada awal dan tengah musim panas. Tapi kalau winter mungkin kena reserve sebab takut penuh.
  4. Jangan tido kalau naik train ni. Rugi kalau tak tengok view dia. Gambar pun tak dapat menggambarkan kecantikan bumi Allah di sini.
Pemandangan yang dinikmati memang terbaik. SubhanAllah. Banjaran gunung, hutan, padang ragut, jambatan dan terowong bersilih ganti. Indahnya bumi ciptaan Allah. Biar gambar sahaja yang berbicara. Dalam perjalanan ke Interlaken OST, kita akan bertukar train di Zweisimmen. Di sini, saya menaiki train yang tingkapnya boleh dibuka. Senang sikit nak ambil gambar dan enjoy the view...
Keadaan coach bila keretapi masuk terowong
Gambar disebelah kanan..SubhanAllah
Gambar disebelah kiri. Nampak lereng bukit aje...
Cantik...
SubhanAllah
Kat tempat rural macamni pun ada perkhidmatan keretapi. Kagum...
Wow...
Lagi...
Dan lagi...
Tukar train. Train ni boleh bukak tingkap.Kalau perasan, gambar ni ada tunjuk coach mana yang 1st class and second class. So pastikan naik coach yang betul.
Dah nak sampai Interlaken
Sikit lagi nak sampai...
Lake Thun just before Interlaken OST Station. Warna airnya turquoise. Cantik sangat...

No comments:

Post a Comment