Tuesday, July 22, 2014

Europe Trip: Day 6 - Interlaken - Lauterbrunnen, Switzerland

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sambungan dari Europe Trip: Day 6 - Geneva - Interlaken, Switzerland

Interlaken

Interlaken Ost Station
Selamat sampai di Interlaken Ost. Terus keluar dari station dan merayau-rayau di sekitar Interlaken. Hajatnya nak mencari makanan halal sebab dari pagi tadi hanya menjamah roti sandwich. Perut dah berkeroncong menderita kelaparan. Jumpa satu kedai ni jual kebab. Ada tulis halal, aku pun masuk dan order kebab plus burger (lapo punyer pasal). Bungkus sahaja sebab nak makan dekat Lauterbrunnen nanti.
Kedai kebab
Dekat Interlaken ada beberapa kedai makan yang halal. Kebanyakan ownernya dari belah-belah arab. Harga satu set makanan dalam 10-13 CHF. Jalan-jalan sekejap disekitar Interlaken, kemudian bergegas ke Interlaken Ost station sebab nak pergi ke Lauterbrunnen. Kat sini ada 2 train di mana satu train akan menuju ke Grindelwald manakala satu lagi ke Lauterbrunnen. Dua-dua train ni guna laluan yang sama pada permulaannya sebelum berpecah di Zweilutschinen station.

Aku ternaik train yang menuju ke Grindelwald. Nasib baik tanya kat staf yang periksa tiket. Kalau tak memang turun dekat Grindelwald la jawabnya. Dah tambah kerje nak patah balik. Turun dari train ni kat Zweilutschinen station dan berlari mengejar train menuju ke Lauterbrunnen. Train terus sahaja bergerak selepas aku masuk. Fuhh..selamat. Malas nak tunggu setengah jam lagi untuk next train.

Lauterbrunnen

Sampai sahaja di Lauterbrunnen, saya terus check in kat Hotel Steinbock. Ambil single room untuk 2 malam. Satu malam harganya 90 CHF including breakfast. Hotel ni betul-betul bersebelahan dengan Lauterbrunnen train station. Perkara pertama ynag dibuat lepas ambil kunci bilik adalah makan. Makan kebab sambil melihat gunung Jungfrau, Monch dan Eiger. Alhamdulillah dengan nikmat yang Allah berikan...
View dari tingkap bilik. Terpampang Jungfrau, Monch dan Eiger kat depan mata. Tapi banyak kabus.
Perut dah kenyang, masa untuk berjalan-jalan pun tiba. Aku berjalan-jalan disekitar pekan Lauterbrunnen petang ni. Layan gambar ajela...
Kadang-kadang berkabus
Cantik kan..aku menuju ke air terjun tu. nama dia Staubbachfall
Hari dah nak gelap. Pukul 9 malam masa ni...

Batu-batu yang diikat..kreatif.
Staubbachfall. Ada laluan untuk naik dan melihat air terjun ni dari dekat.
Esok nak naik gunung kat belakang tu...
Lauterbrunnen
Hotel Steinbock. Aku duduk kat bangunan lain. Sebelah kanan gambar ni letaknya Lauterbrunnen train station
Masuk bilik, mandi, solat dan terus tidur. Esok ada banyak aktiviti. Cadangnya nak buat trekking dari Mannlicen ke Kleine Scheidegg...

Till then...

bersambung di Europe Trip: Day 6 - Lauterbrunnen, Switzerland Part I

No comments:

Post a Comment